< 8. Državna razstava malih živali BiH
28.10.2016 10:22 Starost: 2 yrs

Prvaki na mednarodni razstavi Alpe Adria 2016


Tradicionalna mednarodna razstava v koroškem Celovcu je bila tokrat organizirana ob 70 let delovanja Koroške zveze. Udeležba slovenskih gojiteljev pa je bila žal ravno ob tem jubileju najnižja. Kljub temu pa so gojitelji posegli po nekaj odmevnih naslovih.

Alpe Adria mojster (kolekcija prvakov) sta postala Rok Murnik (DRMŽ Jesenice) s kokošmi ter Jože Ločniškar (DRMŽ Jesenice) z morskimi prašički. Jože je osvojil tudi dva naslova prvak pasme, njegov samec pa je bil izbran za najlepšega samca med vsemi morskimi prašički. To pa še ni vse, saj je njegova zmagovalna kolekcija zbrala tudi najvišji seštevek točk, tako da je postal zmagovalec celotne razstave morskih prašičkov.

Naslov prvaka pasme je s kunci osvojil Matej Vidic (DGMŽ Novo mesto), prvič v zgodovini tega tekmovanja pa Slovenci niso osvojili nobenega naslova AA mojster.

Na področju perutninarstva je uspeh dopolnil Stane Korošec (DGMŽ Kranj), ki je s kokošjo štajerko osvojil naslov podprvaka.

Razstava pa je bila resnično vredna ogleda, saj smo lahko občudovali več kot 600 pasemskih kuncev, nekaj sto primerkov pasemskih kokoši in okrasnih ptic, žal pa je opažen upad števila gojiteljev pasemskih golobov, deloma pa tudi morskih prašičkov.